Overslaan en naar de inhoud gaan

EUI - Magnetische voetafdruk

HRI Lyman AlphaHRI Lyman Alpha, part 2

HRILYA - High Resolution Lyman alpha Imager - CREDIT: ESA/Solar Orbiter/EUI Team: CSL, IAS, MPS, PMOD/WRC, ROB, UCL/MSSL.

Magnetische voetafdruk
Het netwerk dat zichtbaar is in de beelden is karakteristiek voor een lager deel van de zonneatmosfeer, namelijk de chromosfeer. In de chromosfeer en in de transitielaag er vlak boven springt de temperatuur van tienduizend naar honderdduizend graden Kelvin. Het is de laag waar het magnetisch veld van de Zon een grotere rol begint te spelen in vergelijking met het zonneoppervlak. Het patroon zichtbaar in het netwerk wordt gevormd door het bewegende zonneplasma op het zonneoppervlak, maar sommige van de heldere structuren kunnen waarschijnlijk gelinkt worden met magnetische structuren hoger in de zonneatmosfeer. Dit vergt nog bijkomend onderzoek!

Technische info
Deze zonnebeelden werden gemaakt door de ‘High Resolution Lyman alpha Imager’ (HRILYA), 1 van de 3 telescopen van het EUI-instrument. De beelden tonen het zonneoppervlak in een bepaalde golflengte in het UV dat wordt uitgezonden door waterstof, het chemische element dat het meest voorkomt in het heelal. Deze golflengte is gekend als Lyman-alpha en bedraagt 121.6 nm. Dit licht kunnen we niet observeren vanop de Aarde omdat de aardatmosfeer deze golflengte niet doorlaat. De framboos-kleur is artificieel en helpt bij de identificatie van de beelden.
EUI maakte deze beelden op een moment dat Solar Orbiter zich ongeveer op de helft van de afstand Aarde-Zon bevond. Nooit eerder heeft een ruimte-instrument van dichterbij beelden van de Zon gemaakt. Hierdoor kunnen we structuren op de Zon zien van slecht enkele honderden km doorsnede.